Ajankohtaista

Aatu Kangasniemellä ja Oona Korhosella kolme SM-mitalin viikonloppu

Kiireisten SM-kilpailujärjestelyjen vuoksi viikonlopun SM-kisauutisointi on ollut vajavaista, mutta seuraavassa yhteenveto viikonlopun SM-kilpailuista Lempäälästä (16-17v) ja Klaukkalasta (14-15-).

16-17 -vuotiaiden SM, Lempäälä

Lempäälässä 16- ja 17-vuotiaiden SM-kilpailuissa Aatu Kangasniemi kävi kolmen lajin kaksinkamppailun M16-sarjan heittolajeissa Kenttäurheilijat -58:n Mico Lapisen kanssa ja tälläkin kertaa kamppailun voitti Aatu yltämällä kahteen mestaruuteen ja yhteen hopeaan Lampisen jäädessä yhteen kultan ja kahteen hopeaan. Kultaa tuli selvin eroin kuulassa ja moukarissa ja vähemmälle harjoittelulle jäänyt kiekko toi hopeaa. Kiekossa suntyi myös uusi henkilökohtainen ennätys 51,00.

Näin Kangasniemen kaikkien aikojen mitalisaalis SM-kilpailuista nousi jo seitsemään. Lisäksi plakkarista löytyy myös EM-hopea ja pronssi 17-vuotiaiden sarjasta.

Rasmus Laapas saavutti Lempäälässä ensimmäisen Suomen mestaruutensa, kun 16-vuotiaiden 800 metrillä loppukiri siivitti hänet ensimmäisenä maaliin ajassa 1.59,27.Laapaksen toinen mitali tuli sunnuntaina 1500 metrillä, kun palkintojenjaossa käteen ojennettiin pronssimitali. Kovavauhtisessa juoksussa erot repesivät suuriksi ja ero hopeamitalistiin repesi 12 sekunniksi. Taaksepäin pronssimitali varmistui turvallisella kahden sekunnin marginaalilla.

Lempäälästä tuli Nurmijärvelle myös kaksi nelossijaa, kun Oona Ketomäki oli N17-sarjan nelonen heitettyään moukaria kauden parhaansa 53,58. 16-vuotiaiden poikien kävelyssä Kasperi Kemppainen nappasi niin ikään nelossijan kierrettyään 7½ ratakierrosta (3000 m) ajassa 18.59,62.

Sara Parviainen juoksi N16-sarjassa ratakierroksen sekä aitojen kanssa että ilman. Aitojen kanssa aika 71,61 riitti 7. sijaan vain 0,8 sekuntia viimeisestä pistesijasta. 400 metrin sileän alkuerissä Parviaisen 66,19 riitti tänä vuonna tulosluettelossa 11. sijalle.

14-15 -vuotiaiden SM, Nurmijärvi

Kotikisojeissamme seuran omat urheilijat kilpailivat ylpeyttä herättävästi. Mitali SM-kilpailuissa vaatii usein ennätystasoista urheilemista ja monet NYU:n urheilijat pääsivätkin ratkaisevalla hetkellä ennätystasolleen.

14-vuotiaissa tytöissä kilpaillut Oona Korhonen hallitsi hermonsa betoniringissä hyvin ja sai käteensä lauantaina peräti kolme mitalia. Kuulantyönnössä tilastokakkosena kilpailuun lähtenyt Korhonen takkusi pyörähdystekniikkansa kanssa ja oli jatkokierrosten alkaessa vasta sijalla 7. Viimeisen kierroksen 11,50 pituinen runttaus nosti hänet lopulta kolmanneksi neljällä sentillä ohi Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Veera Joutlahden. Moukarinheitossa Korhonen esitti lähes vastaavanlaisen nousun hivuttautuessaan kierros kierrokselta kohti kärkisijoja. Viidennellä kierroksella rävähti ennätys 47,85, jolla sinetöityi hopea.

Moukarinheiton joukkuekilpailusta Nurmijärven Yleisurheilu saavutti hopeaa harmittavat 44 senttiä kultajoukkue Tampereen Pyrintöä heikommalla tuloksella.Korhosen lisäksi joukkueessa heitti Emma Kangasniemi, jonka tulos 34,85 riitti henkilökohtaisessa kilpailussa sijalle 14.

15-vuotiaiden tyttöjen 1500 m estejuoksussa Pihla-Jaakola Siimes juoksi omein tapojensa mukaisesti hyvin ennakkoluulottomasti ja se palkittiin pronssimitalilla. Kokkolan SM-kilpailuissa 2021 vesiesteellä kaatunut Jaakola-Siimes sai balsamia haavoilleen, kun ennätys parani parani lukemiin 5.33,02 ja sijoitus oli maalissa kolmas. Pihla onnistui mainiosti myös lauantain 800 metrillä juosten silläkin matkalla uuden ennätyksen 2.25,72 sijoittuen viidenneksi.

Nurmijärven Yleisurheilun viides mitali tuli P15-asrjan kolmiloikasta, jossa edellisvuoden yllätysmestari Kasperi Kontola järjesti kilpakummpaniensa kanssa varsinaisen jännitysnäytelmän. Kontola keinui koko kilpailun ajan mitalin syrjässä kiinni ollen välillä tulosluettelossa neljäntenä ja käväisten taas välillä kolmantena. Kuudennen hyppykierroksen alkaessa Kontola oli neljäntenä, vaikka oli parantanut ennätystään lähes puolella metrillä lukemiin 12,30. Viimeisen kierroksen hypyssä Kasperi sain myös luonnonvoimat avukseen, kun selän takana puhalsi kilpailun kovin myötätuuli (2,8 m/s). Kontola sai tiukassa paikassa aikaiseksi huippuloikat, jotka kantoivat 12,50 metrin päähän lankusta ja pronssimitalikorokkeelle.

Jonne Mourujärvi juoksi 15-vuoitiaiden poikien kestävyyjuoksumatkoilla kaksi omaa ennätystään. 1500 metrin esteissä Mourujärvi juoksi alkumatkan kolmantena, mutta tiukka alkuvauhti hieman kostautui kilpailun loppupuoliskolla ja sijoitus valahti viidenneksi. Ennätyslukemat kuitenkin kirjataan nyt 4.51,54. Sunnuntain 2000 metrillä vauhdinjako oli tasaisempi ja aika 6.08,31 riitti yhdeksänneksi noin kolmen sekunnin päässä kuudennesta sijasta.

Joona Paananen hyppy takkusi P14-sarjan korkeushyppypaikalla ja Paananen jäi tulokseen 156 ollen seitsemäs. Kolmiloikkapaikalla sijoitus oli 17. tuloksella 10,30.

Milla Pihlava hyppäsi T15-sarjan pituushypyssä lähelle ennätystään tuloksella 484. Tulos riitti sijoitukseen 9, vain harmisttavat seitsemän senttiä jatkokierroksilta jääneenä. Kiekonheitossa Pihlava oli 16., kun kiekko kaartoi 27,21 päähän heittoringistä.

Otso Leinosen kohtalona oli tällä kertaa olla nurmijärveläisten epäonnensoturi. Kuin tämän vuoden mitalisti Pihla Jaakola-Siimeksen edellisvuoden SM-kilpailuesitystä kopioiden P14 1500 metrin estejuoksussa Leinonen sukelsi ensimmäisellä vesiesteellä pää edellä veteen ja kilpailu oli käytännössä siinä vaiheessa ohi. Urhoollisesti Otso kiersi kilpailun loppuun sijoittuen kymmenelle sijalle, vaikka keskeytys varmasti kävikin mielessä. Leinosen sääri sai vesieste-episodissa sen verran kolhua, että sunnuntain 2000 metriä piti jättää väliin.

Yksi viikonlopun harmittava poisjäänti tapahtui P15-sarjan estejuoksusta ja 2000 metriltä, kun ehdottomiin mitalisuosikkeihin kuulunut Anton Kepppi joutui sairastumisen vuoksi vetäytymään lkilpailuista.