Puheenjohtajan palstat 2012

Puheenjohtajan palsta nro 1

Olen Marko Heiskanen, 42 vuotias nurmijärveläistynyt  torniolainen, joka on päätynyt Nurmijärven Yleisurheilu ry:n uudeksi puheenjohtajaksi vuoden 2012 alusta. Asun kirkonkylällä yhdessä perheeni kanssa, johon kuuluu vaimo Kati ja kolme lasta. Vanhin lapsistamme, Siiri 18v., yleisurheilee seurassa aktiivisesti ja nuorimmainen Samuli 7v. käy seuran urheilukoulussa kirkonkylässä. Keskimmäinen Santeri 16v. on jo yleisurheilu-uransa päättänyt ja harrastaa nykyisin aktiivisesti salibandyä. Oma urheilutaustani on monipuolinen, mutta ilman mainittavia saavutuksia. Tämä urheilutausta johti kuitenkin aikanaan yleisurheilukentän laidalle omien lasten harrastuksen tiimoilta ja sitä myöten erinäköisten toimitsijahommien jatkoksi nykyiselle puheenjohtajan paikalle.

Nurmijärven Yleisurheilu ry on kulkenut aimo harppauksin eteenpäin vuodesta 2002, jolloin paikalliset yleisurheiluseurat päättivät yhdistää voimansa. Nurmijärven Yleisurheilu ry on tänä päivänä noin 300 jäsenen vireä yleisurheilun erikoisseura. NYU tunnetaan vahvasta nuorisovalmennuksestaan ja seuran urheilijat ovat menestyneet viimeisten vuosien aikana erinomaisesti nuorten SM-kilpailuissa. NYU on myös aktiivinen ja tunnustettu kisajärjestäjä ja merkittävä liikuntapalveluiden tarjoaja kunnan alueella. Vuosina 2010 ja 2011 seura järjesti Nuorten Eliittikisat ja vuosittain järjestetään yli 600 lapsen perinteiset, Suomen suurimmat, Hippokisat. Kunniakierroksessa NYU on Suomen kärkiseuroja. Seuralla on osa-aikainen toiminnanjohtaja ja kokopäiväinen nuorisopäällikkö.

Haluankin välittää kiitokset väistyvälle puheenjohtajalle Reijo Arokoskelle, joka jättää tehtävänsä seuran ollessa varsin hyvässä kunnossa niin urheilullisilla, kuin taloudellisillakin mittareilla mitattuna.

Haasteet seuran toiminnan positiivisen kehityksen jatkumiselle ovat samat kuin niin monessa muussakin urheiluseuratoiminnassa. Miten saada riittävä määrä harrastajia lajin pariin? Miten tarjota riittävän laadukasta toimintaa? Mistä löytyvät tilat varsinkin talviaikana tapahtuvalle harjoittelulle. Kuinka turvata taloudelliset toimintaedellytykset? Mistä löytää vapaaehtoisia toimimaan ohjaajina, toimitsijoina ja valmentajina?

Paljon kysymyksiä ja haasteita, joihin vapaaehtoistoimintaan pohjautuvan seuran toiminnassa ei ole yhtä viisasten kiveä ratkaisuksi. Yritän lähestyä dilemmaa ”myynnin” näkövinkkelistä. Yleisurheilu harrastuksena parantaa lapsen motorisia taitoja ja kehon hallintaa tavalla, joista on tukea ja hyötyä myöhemmässä elämässä. Yleisurheilun on harrastus, jonka monipuolisesta lajikirjosta löytyy lajeja erityyppisille ihmisille. Useimmille nuorista löytyy se oma laji, joka tarjoaa onnistumisen tunteita ja mielihyvää parantaen siten nuoren itsetuntoa.

Pitemmälle yleisurheilun parissa pysyvät nuoret tottuvat säännölliseen ja suunnitelmalliseen harjoitteluun. He oppivat suunnittelemaan ajankäyttöään ja näkevät harjoituksen (lue työn) tuoman kehityksen omissa tuloksissaan ja ulkomuodossaan.

Näin vanhemman ja kasvattajan näkövinkkelistä ei ollenkaan huono harrastus omille lapsille! Omasta kokemuksestani voin vielä sanoa, että yleisurheilun parissa toimivat ihmiset ovat miellyttäviä ja itse olen viihtynyt kentän laidalla erinomaisesti.

Uudet ja vanhat, tervetuloa mukaan turvaamaan lapsillemme harrastus ja hyvät eväät elämään!

Terveisin 

-Marko