Sääntömuutokset 2018

Sääntömuutokset koonnut Pasi Oksanen 23.10.2017

IAAF sääntömuutokset 2018 – Paljon pientä ja muutama iso muutos

Yleisurheilun kansainvälinen kattojärjestö IAAF tekee isompia sääntömuutoksia aina MM-kisavuonna ja ne astuvat voimaan seuraavana vuonna. Uusimmat sääntömuutokset ovat parhaillaan hienosäädössä, mutta löytyvät virallisina IAAF sivuilta marraskuun alussa. Painettu englanninkielinen kirja tulee tammikuussa ja suomenkielinen käännös tehdään myös kirjaksi alkuvuoden aikana.

Sääntömuutoksia on paljon ja osa niin pieniä tarkennuksia, että eivät vaikuta ns. jokapäiväiseen kilpailutoimintaan. Mukana on kuitenkin muutama isompi asia, jotka on koottu tässä yhteen kommenttien kera.

Tärkeimmät sääntömuutokset 2018 eteenpäin.

Tuomari voi muuttaa päätöstään, jos havaitsee tehneensä virheellisen ratkaisun.

Kommentti: Tämä on ollut jo aiemmin selvä asia, mutta on haluttu kuitenkin edelleen selventää, että virheen saa korjata. Jos esimerkisi nostaa seipäässä valkoisen lipun ja rima putoaakin samalla hetkellä niin lippu tulee muuttaa punaiseksi.

Hyppylajeissa urheilijalla on vain yksi numerolappu, jonka hän voi laittaa selkään tai rintaan.

Kommentti: Tämä on erittäin hyvä uudistus ja tarve on ollut jo pidemmän aikaa. Varsinkin pituudessa ja kolmiloikassa on ollut paljon tapauksia ihan arvokisatasollakin missä selässä olevan numerolapun jälki hiekassa on vaikuttanut lopputuloksiin.

Lähtötelineiden runko voi ulottua oman radan ulkopuolelle jos siitä ei ole kanssakilpailijalle haittaa.

Kommentti: Edelleen itse urheilijan pitää olla kokonaan oman radan puolella, mutta varsinkin kaarrelähdöissä urheilija haluaa mahdollisimman suoran lähtölinjan ja tällöin välillä väkisinkin telineen takaosa menee hivenen ulomman radan puolelle. Mutta juuri kaarrelähdöissä tämä ei haittaa kanssakilpailijaa.

Urheilija liike lähtötilanteessa on määritetty tarkemmin. Aiempi sääntökirjaus on määritellyt lähdön siten, että joko jalat tai kädet pitää irrottaa maasta tai telineistä jolloin katsotaan lähtö tapahtuneeksi. Käytännössä pikajuoksuissa kädet irtoavat ensin. Nyt säännöissä on lisäys, että jos urheilija aloittaa liikkeensä ennen laukausta ja jatkaa sitä pysähtymättä niin tämäkin katsotaan lähdöksi.

Kommentti: Tästä tulkinnasta on keskusteltu paljon ja tarkennus on enemmän siihen suuntaan mihin lähettäjät ovat halunneet asiaa viedä ja tämä on ollut jo jossain määrin käytäntö. Huojunta ja lähtöliike on haluttu tarkemmin erottaa toisistaan. Lisää lähettäjän silmämääräisen havainnoinnin tärkeys ja osittain isommissa kisoissa videovalvonnan merkitys kasvaa.

Aitajuoksussa aidan voi ylittää muutenkin kuin hypäten

Kommentti: Tässä on haettu lievennystä esim nuorempien kisoihin, jossa juoksija voi ottaa kädellään aidasta kiinni ja astua aidan yli. Aitaa ei saa kuitenkaan näin ylitettäessä siirtää tai kallistaa. Edelleenkään aitaa ei saa tarkoituksella kaataa.

Pikaviestien vaihtoalue on jatkossa 30m

Kommentti: Tämä on iso muutos ja vaikuttaa kenttien maalausohjeisiin asti. Kiihdytyslaueet jäävät pois ja ensimmäinen keltainen vaihtoalueen raja siirtyy 10m taaksepäin. Tämä helpottaa vaihtojen valvontaa koska köytännössä alivaihtoja ei enää tarvitse valvoa.

Suoritusajat muuttuvat osittain minuutista puoleen minuuttiin

Kommentti: Tästä muutoksesta on kesän aikana keskusteltu paljon ja varsinkin urheilijat ja valmentajat ovat ottaneet kantaa aktiivisesti. Seiväshypyn kohdalla palaute on tuottanut tulosta ja seipään osalta mitään muutoksia suoritusaikoihin ei ainakaan tässä vaiheessa tule. Muiden kenttälajien osalta perussuoritusaika tulee olemaan jatkossa minuutin sijaan 30 sekuntia. Tämä vaatii yhä enemmän toimitsijoilta ennakointia ja varmistamista, että urheilija on ajoissa valmiina ja tietoinen suoritusvuorostaan.

Korkeuden ja seipään suoritusaikaan minuutti lisää ennätysyrityksissä. Edellyttää, että urhelija on enää yksin jäljellä ja on voittanut kilpailun.
Kommentti: Voidaan soveltaa esim. SE-tuloksen yrityksiin.

Mikäli urheilija tekee suorituksensa väärällä vuorolla tulos jää voimaan, mutta urheilijalle annetaan käytösvaroitus.
Kommentti: Tämä selkiyttää ja yhdenmukaistaa erilaisia käytäntöjä mitä näihin tilanteisiin on sovellettu.

Rinkilajeissa ringin takana tapahtuva tahaton astuminen reunuksen päälle tai ulkopuolelle ei ole virhe

Kommentti: Tämän säännön sanamuotoa on hiottu useamman kerran ja nyt se on tulossa sääntökirjaan siinä muodossa, että se vaatii edelleen silmää tuomaristolta. Jalka voi osua ringin päälle tai jopa ulkopuolelle, mutta osuman pitää olla tahaton ja siitä ei pidä saada etua suoritukseen.

Moniotteluissa tasatilanteet jäävät voimaan lopputuloksissa.

Kommentti: Jos lopputuloksissa pisteet ovat samat niin eroja ei haeta enää voitettujen lajien määristä ja lajikohtaisista pisteistä. Tämä koskee myös kisan voittajaa eli tasapisteissä voitto jaetaan.

Kiekkohäkin korkeus on 6m häkin viimeisen 3m matkalta ennen suuaukkoa.

Kommentti: Tämä koskee erillisiä vain kiekonheittoon tarkoitettuja häkkejä. Muutos on lajin turvallisuuden kannalta tervetullut. Nykyheittäjille 4m korkeus suuaukolla on liian matala.

Moukarihäkin ovipaneelien sijaintiin uusia mittoja (kuva tekstin jälkeen)

Kommentti: Ovipaneelien sijainnin märittämiseen on tullut uusi mitoitus. Kuvan mukaiset pisteen A, B ja C helpottavat määrittämään missä ovipaneelien tulisi sijaita heiton aikana. Lähtökohtana on moukarin asema heiton lähtiessä. Uusi mitoitus toimii paremmin erilaisillä häkkimalleille.

Maantiematkojen ME-listalta on poistettu matkat 15km, 20km, 25km ja 30km. Lisätty on 5km.

Kommentti: ME tuloksia listataan jatkossa matkoilta 5km, 10km, puolimaraton, maraton ja 100km. Myöhemmin tehdään päätös onko tällä vaikutusta SE tulosten rekisteröintiin.