Ajankohtaista

14-15 –vuotiaiden SM-kisat, Hämeenlinna 19.8 - 21.8.2016

Hämeenlinnassa kisataan tänä viikonloppuna 14-15 -vuotiaiden SM-mitaleista. Jaossa ovat henkilökohtaiset ja joukkuemitalit.

Jou  kkuekilpailut kisataan kenttälajeissa parikilpailuna. Joukkueen tulos lasketaan kolmelta ensimmäiseltä kierrokselta kahdesta seuran parhaasta urheilijasta.

Kahdeksan parasta pääsee kolmelle viimeiselle kierrokselle, mutta näiden tuloksia ei enää oteta huomioon joukkuekisaan.

Perjantaille 19.8. riitti jännitystä!

T14 seiväs oli virallisesti päivän ensimmäinen laji. Kesän aikana järjestettyjen lajitreenien myötä olimme saaneet kisaan mukaan Nea Kylmäsen ja Eerika Kulhan. Valitettavasti lajitreenien vetäjä Kati Rinnekari ei päässyt itse kisapaikalle antamaan ohjeita, koska hän oli oman ikäryhmän SM-kisoissa Kajaanissa.

Kisassa oli mukana yhteensä 25 urheilijaa, joten kisa venyi hyvin pitkäksi. Erittäin lämpimissä olosuhteissa Nea ja Eerika hyppäsivät hienosti uudet omat ennätyksensä 210cm.

P14 moukari alkoi perjantaina seipään kanssa samaan aikaan. Moukarissa mukana olivat Aleksi Viisanen ja Matias Ketomäki. Kauden ennätyksiä katsoessa Espoon Tapioiden piti viedä joukkuekulta ja Nurmijärven sijoittua toiseksi, myös Töysän Veto oli saanut kaksi kisaajaa mukaan.

Joukkuekisasta tulikin erittäin jännittävä, koska Aleksin kaksi ensimmäistä heittoa epäonnistui ja myös toisella Espoon Tapion heittäjällä oli kaksi ruksia taululla. Matias oli heittänyt toisella kierroksella hienon ennätyksensä 41.53m ja oli kisan toisena sillä hetkellä. Aleksin hermot pitivät tiukassa paikassa hyvin ja kolmannelta kierrokselta kirjattiin tulos 39.78m, joka oikeutti 5. sijaan.

Espoon Tapion heittäjän epäonnistuessa myös kolmannella kierroksella, varmisti Nurmijärvi kisojen ensimmäisen mitalin, joka oli kultainen. Kolmella viimeisellä kierroksella tulostaan paransi ainoastaan TuUL Martin Jahnsson, joka heitti 41.99m, jolla lohkesi 2. sija. Näin hieman yllättäen Matias nappasi henkilökohtaisesta kisasta hienon 3. sijan. Aleksin sijoitus oli tasaisessa kisassa 5.

T14 3000m kävelyyn osallistui Nea Kylmänen. Nea joutui lähtemään kävelyyn suoraan seiväskisan jälkeen, ilman taukoa. Kisan alku sujuikin mallikkaasti, mutta auringonpaahteessa vietetty pari tuntia teki kisan aikana tepposet ja Nea joutui keskeyttämään kävelyn aivan viimemetreillä.

P15 moukari kisattiin samaan aikaan kävelyn kanssa, kilpailussa mukana olivat Santtu Kotamäki ja Kimi Rinnekari. Myös tässä kisassa Nurmijärvi oli joukkuekisassa mitalikamppailussa mukana. Tilastojen mukaan joukkuekisasta piti tulla hopeaa. Santtu oli lisäksi tilastokolmonen kisaan lähdettäessä. SjundeåIF:n kanssa tiukka joukkuekisa kääntyi tällä kertaa heidän voitokseen, Nurmijärven ottaessa hopeamitalin.

Santun toinen heitto kantoi 57.04m, joka jo näytti tuovan henkilökohtaisen mitalin, kunnes 5. kierroksella kaksi heittäjää meni ohi, pudottaen Santun sijalle 4. Santtu kuitenkin vastasi vielä samalla kierroksella, heittäen uuden oman ennätyksensä 58.24m  ja nousten lopputuloksissa kolmanneksi.

Kimi heitti tasaisen varmasti koko kisan. Paras heitto tuli 5. kierroksella 49.07m, millä irtosi 8. sija.

T15 300m aitajuoksu oli ensimmäisen kisapäivän viimeisiä lajeja. Mukana oli kauden aikana kovasti kehittynyt Erin Karjalahti. Erin pääsi juoksemaan ns. kuumaan erään, jossa olivat mukana kauden 7. parasta tilastoaikaa omaavaa juoksijaa.

Erin juoksi oman ennätyksensä 46,78s, vaikkakin viimeisen aidan ylitys pysäytti lähes täysin vauhdin. Juoksulla irtosi erän 6. paras aika ja koko kisan sijoitus oli 7. Mitaliin olisi tarvittu 45,51s.

Lauantai 20.8.

P15 kuula aloitti kisapäivän lauantaina. Santun ja Kimin kakkoslajista lähdettiin hakemaan joukkuehopeaa, joka saavutettiin yhteistuloksella 23.54m. SjundeåIF juhli kultaa yhteistuloksella 25.51m.

Henkilökohtaisessa kisassa Kimi sijoittui sijalle 9. (12.03) ja Santtu sijalle 13. (11.49). Aamukisasta johtuen ennätyksistä jäätiin aika reilusti. Mitaleille olisi pitänyt työntää 15.37m ja voittoon 16.49m.

T15 80m aitajuoksuun osallistui Petra Häggqvist. Petra juoksi viimeisessä 4. erässä kovassa seurassa. Ennätys 12,64 olisi riittänyt varmuudella välierävaiheeseen. Pieni sairastelu ennen SM-kisoja oli ilmeisesti vienyt kovimman terän juoksusta ja kellot pysähtyivät aikaan 13,11.

Tällä ajalla irtosi 5. sija omassa erässä, mutta ei valitettavasti jatkopaikkaa.

T14 80m aitajuoksussa mukana oli Janette Lohilahti. Janette oli myös saanut jostain kunnon flunssan itselleen. Kolmesta erästä haettiin suoraan finaalipaikkaa. Janette juoksi 2. erässä uuden oman ennätyksen 12,82, jolla irtosi erän 5. sija. Viimeiseen finaalipaikkaan tarvittiin aika 12,54, joka on täysin Janetten saavutettavissa hyvänä päivänä ja terveenä.

T14 moukariin oli ilmoittautunut kaiken kaikkiaan 36 urheilijaa. Mukana oli myös Essi Kärhä. Toisella kierroksella Essi heitti komean uuden ennätyksensä 36.89m ja kolmannella 35.83m. Kisaan siis kauden kaksi pisintä heittoa. Tällä tuloksella irtosi kisassa 13. sija.

Essi ja Janette kisaavat vielä sunnuntaina korkeudessa, sekä Erinillä on ohjelmassa 3-loikka.

14-15 –vuotiaiden SM-kisoista kultaa ja pistesija viimeisenä päivänä

T14 korkeuteen oli ilmoittautunut kaiken kaikkiaan 32 urheilijaa. Joukkueita mukaan oli saatu yhteensä 10kpl. Nurmijärveltä kisaamassa olivat Essi Kärhä ja Janette Lohilahti. Molemmat tytöt olivat hypänneet viikko sitten pm -kisoissa omat ennätyksensä (Essi 154cm ja Janette 148cm). Tilastojen mukaan sijoitus olisi ollut 5 joukkuekisassa.

Itse kilpailussa Janette hyppäsi 145cm ilman pudotuksia, 148 oli tällä kertaa liikaa. Janetten lopullinen sijoitus oli 14.

Essi hieman takkuili alkukorkeuksissa, ja 152cm mentiin yli kolmannella yrityksellä. Lopputuloksissa Essi löytyi sijalta 8. Puhtaalla pöytäkirjalla oltaisiin oltu 4. ja mitali otettiin 155cm ylityksellä.

Riman noustessa 155cm korkeudelle voitiin todeta hieman yllättäen, että Nurmijärven tytöillä on mahdollisuuden jopa joukkuekultaan. Ennakkosuosikki JyväskKU olivat jääneet yhteistulokseen 148cm+148cm=296cm, kun Nurmijärven yhteistulos oli sentin parempi 145cm+152cm=297cm.

Kisan ehdoton ennakkosuosikki Neea Käyhkön olisi pitänyt parantaa ennätystään sentillä, niin Savonlinnan Riento olisi vienyt kullan. Vanha ennätys oli 166cm. Nea voitti kisan, mutta jäi tulokseen 159cm.

Tämän jälkeen hyppypaikalla ollut valmentaja Ari Ketomäki sai viedä tytöille hieman yllättäviäkin uutisia voitosta, joka tuli myös tytöille täytenä yllätyksenä.

T15 3-loikkaan mukaan oli ilmoittautunut Erin Karjalahti. Kisassa oli mukana huimat 35 urheilijaa ja kisa venyi lopulta lähes kahden tunnin mittaiseksi. Tilastojen valossa kisassa oli vain yksi ennakkosuosikki, Mikkelin Kilpa-Veikoista Jessica Kähärä. Jessica voitti kisan tuloksella 12,33m.

Erin hyppäsi vähintäänkin omalle tasolleen ja paras hyppy tuli toisella kierroksella 11,08m. Tällä irtosi lopullisessa tulostaulukossa sija 6. Hopeamitali otettiin tuloksella 11,88m ja pronssi 11.58m.